Junknotes

Op mijn werk, een publieke plek, vind ik nogal eens persoonlijke achterlatinkjes van mensen. Zo vond ik laatst in een trappenhuis een klein briefje, geschreven door een van de verslaafden die daar altijd vertoeven. (Ze zitten daar, omdat het pal naast de opvang ligt. In de opvang mogen ze niet gebruiken, dus wijken ze uit naar ons trappenhuis.)

junknote01
(“Liefste Er<3, 'k wil de moed en hoop niet opgeven. Ik zit weer op onze plek in de rotzooi. (waarsch. Thies?) Pasen... Kon ik je dan maar ontmoeten! Maar goed, 't zal wel weer niet. Word er niet vrolijker van Er<3. Zeg me dan eerlijk dat je me niet wilt zien e/o spreken. Dit (het negeren of ontwijken ea doet zo'n pijn en maakt me zeer ongerust. Omdat ik niet weet wat er aan de hand is. Er<3 stop hiermee, wil je? Ik kan dit niet verdragen. Hou v je Heb geen papier Bel me <3 <3")

Ik vind het ontroerend. Al ben je verslaafd aan harddrugs, je hebt nog steeds ‘normale’ sores zoals liefdesverdriet.

Vandaag vond ik twee nieuwe briefjes. Vier kantjes. Gericht aan haar dochter, die – zover ik eruit kan opmaken – sinds kort ook in een of ander (verslaafden?)circuit terecht gekomen is.
Treurig. Uitzichtloos. Maar tegelijkertijd weer datzelfde gevoel: je blíjft mens, ongeacht hoeveel er mis gaat in je leven. Afhankelijk zijn van drugs. Dagelijks. Daardoor geen huis meer hebben en in opvangen moeten verblijven. Maar wel nog foutloos spellen. Terwijl je je dochter probeert te behoeden voor alles wat jou zelf overkomen is.

Heftig.

junknote
(“Lieve Eva, sorry dat ik er niet ben! Ik heb 2 wkn sanctie gekregen. Dit keer had ik folie en aansteker in m’n handen doch niet gerookt! Mijn buurvrouw klikte herhaaldelijk met haar aansteker dus kwam ‘t personeel en zag mij ‘r voor aan. Wéér gezegd dat ze dat a/d leiding moest vertellen: No! Eva wees voorzichtig met jezelf. Ben sterk, kin omhoog en vecht, voor jezelf. Niemand zal je ècht helpen, kind. Dat kan jij alleen. Dus denk aan jezelf Eva. En héél belangrijk vertel niemand (ook je beste vrienden) niet teveel/ beter niks! Het wordt ooit tegen je gebruikt Eva dit geldt ook voor instanties. Alles wordt jarenlang bewaard. Kijk uit. Want ook eerlijk zijn wordt (vreemd genoeg) afgestraft. Daar kan ik je tzt genoeg voorbeelden v. vertellen. Liefje ik hou v. je wat er ook gebeurd is of kan gaan gebeuren ok. Ik hoop je snel in m’n armen te nemen. je mamma <3")